Is afvallen met een koolhydraatarm dieet verstandig?

Is afvallen met een koolhydraatarm dieet verstandig?

Afvallen met een koolhydraatarm dieet is dat je minder koolhydraten tot je neemt dan normaal worden aanbevolen om op een gezonde manier te kunnen afvallen. Ons lichaam heeft energie nodig die wordt gehaald uit eiwitten maar ook uit de koolhydraten die in onze voeding zitten. Als je grip wilt krijgen op de koolhydraten en weet welke koolhydraten er nodig zijn, kun je op een verantwoordelijke manier afvallen. Ook is het belangrijk dat je bewust bent van de voor- en nadelen die er zijn bij een koolhydraatarm dieet. Ons lichaam heeft wel koolhydraten nodig. Een koolhydraat is een vorm van suiker, zetmeel en vezels die je vindt in onze dagelijkse voeding.

Voordeel van een koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet is zoveel meer dan alleen willen afvallen. Omdat je weinig koolhydraten eet worden de vetreserves van je eigen lichaam aangesproken en op deze manier ga je langzaam afvallen. Eet daarom voldoende gezonde vetten en de groene groentes. Je hoeft zeker geen honger te lijden maar dan moet je wel de juiste gezonde keuzes maken. Bijvoorbeeld de vetten uit vis, noten, zaden en olijfolie zijn een waardevolle brandstof die je lichaam nodig heeft. Gewicht neemt af, je huid gaat stralen en door deze gezonde levensstijl krijg je ook reacties uit je omgeving wat je gemotiveerd zal houden. Hou de suikerpot dicht, je gaat deze zoetigheid niet meer missen. Je bloedsuikerspiegel wordt stabieler, daardoor voel je jezelf minder moe en heb je meer energie na het eten van een koolhydraatarme maaltijd.

Nadelen van een koolhydraatarm dieet

Natuurlijk zijn er ook nadelen met het eten van een koolhydraatarm dieet. Je mag geen brood of pasta meer eten. Deze kun je bijvoorbeeld vervangen door een gezonde salade. Eet je minder brood dankrijg je minder zout binnen maar ook te weinig jodium die daarin is verwerkt. Je kan als toevoeging een supplement nemen om deze tekorten aan te vullen. Door het teveel eten aan koolhydraten krijg je een overschot aan glucose. Je alvleesklier maakt daardoor te veel insuline aan en wordt het teveel aan suikers in je bloed omgezet in lichaamsvet. Je bloedsuikerspiegel gaat schommelen daardoor krijg je sneller honger. Je gaat zoeken naar een ongezond tussendoortje, zoals ze zeggen het snaaien. Datzelfde geld voor de light frisdranken. Je krijgt daardoor een energie boost maar helaas is dat van korte duur. Neem geen koolhydraatrijke snack, deze geraffineerde suikers laten alleen de bloedsuikerspiegel stijgen.

Verbeter de algehele gezondheid

Door een koolhydraatarm dieet zorg je voor een verlaging van de bloeddruk. Je darmproblemen verbeteren en je hebt minder last van hoofdpijnklachten. Ook is het verstandig om genoeg water te drinken met wat extra lichaamsbeweging. Je lichaam gaat deze vetten aanspreken die zijn opgeslagen in je lichaam. Het afvallen gaat niet vanzelf. Dit hebt wel wat discipline nodig en  soms is het moeilijk vol te houden. Het is belangrijk dat je zelf echt van deze suiker verslaving af wilt en je eetgewoontes wilt omgooien. Probeer dagelijks aan lichaamsbeweging te doen bijvoorbeeld fietsen of een stevige wandeling.