Geld besparen op vervoer met deze 10 tips

Geld besparen op vervoer met deze 10 tips -min

Wij houden in Nederland niet van stilzitten en wij gaan maar als te graag op pad. Het vervoer is dan ook één van de grootste kostenposten in menig huishouden. Je kan in de auto stappen of het openbaar vervoer gebruiken voor lange afstanden, terwijl het weer goedkoper is om op de fiets te stappen voor de wat kortere afstanden. Als jij graag wat geld wilt besparen op het vervoer, dan kan je het beste onze 10 tips even doorlezen.

Tip 1: luchtfilter vervangen

Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is slim om het luchtfilter van jouw auto te vervangen. Een luchtfilter is verantwoordelijk voor het verzorgen van de schone lucht naar de motor. Een essentieel onderdeel, want de frisse lucht kan voor lagere brandstofkosten zorgen. Als er weinig tot geen frisse lucht richting de motor kan worden getransporteerd, dan zal je meer brandstof verbruiken en dat zal je merken in de portemonnee. Wij raden aan om na iedere 20.000 kilometer een nieuwe luchtfilter te overwegen. Je kan hiervoor altijd even contact opnemen met jouw autogarage of zelf aan de slag gaan. Het is ook goedkoper om er een vriend of kennis naar te laten kijken met een beetje verstand van auto’s.

Tip 2: let op de zuinigheid van een auto

Als je besluit binnenkort een nieuwe auto aan te schaffen, dan zijn er veel punten waar je op moet letten. Ga niet direct af op het uiterlijk van de auto. Dat is misschien wel belangrijk, maar het is belangrijker om naar de zuinigheid van de auto te kijken. Hoe meer kilometers jij kan rijden op een liter benzine, des te goedkoper je de komende jaren kan rijden. Een elektrische auto is wellicht ook interessant. De kleinere auto’s zijn dan ook goedkoper. Als je een auto huurt voor de vakantie, dan is het ook verstandig om op de zuinigheid te letten.

Tip 3: banden oppompen

De bandenspanning moet je goed in de gaten houden. De veiligheid is het belangrijkste, maar ook de kosten zijn minder hoog met een goede bandenspanning. Er zijn meerdere onderzoeken op losgelaten en die kwamen allemaal met ongeveer dezelfde resultaten. Als jouw banden niet op spanning zijn, dan kost dat je ongeveer vijftig euro op jaarbasis. Er zijn natuurlijk ook nog situaties waarbij de kosten veel hoger oplopen. Het is dus een aandachtspuntje!

Tip 4: abonnement voor het openbaar vervoer

In sommige gevallen kan het goedkoper zijn om met het openbaar vervoer te reizen. Zeker als jij besluit een dagje naar de stad te gaan, dan moet je rekening houden met hoge parkeerkosten. Dat is zonde, want het openbaar vervoer is dan veel goedkoper. Je kan losse kaartjes kopen en die zijn niet zo duur. Echter als jij vaak met het openbaar vervoer reist, dan moet je aandachtig naar de abonnementen kijken. Het kan je ruim 100 euro per maand schelen en dat is gewoonweg veel geld.

Tip 5: stap op de fiets

Fietsen is misschien niet jouw favoriete bezigheid, maar het kan je wel geld besparen. Een fiets hoeft niet duur te zijn, er zijn voldoende tweedehands fietsen verkrijgbaar. Je kan de fiets gebruiken voor korte afstanden, bijvoorbeeld voor de boodschappen of wanneer je naar de huisarts moet. Het scheelt je brandstofkosten en het is ook nog eens gezonder. Daarnaast help jij het milieu een handje en dat is ook een fijne gedachten.

Tip 6: carpoolen met collega’s en vrienden

Carpoolen is misschien wel één van de handigste methodes om geld te besparen op vervoer. Stel er woont een collega in de buurt, dan kan je elkaar helpen. Haal elkaar om de beurt op en deel de reiskosten. Het kan honderden euro’s per jaar schelen, het ligt een beetje aan de afstand die je moet afleggen. Het is in ieder geval een ideale en gezellige manier om centjes te besparen.

Tip 7: koop een tweedehands auto

Een auto kopen is een grote stap en je zal al snel naar de nieuwe auto’s gaan kijken. Echter is dat minder verstandig, want de waarde van de auto neemt razendsnel af. Na drie jaar tijd neemt de waarde al met bijna 60% af. Zonde, want je kan ook gewoon een tweedehands auto kopen. Dat scheelt je veel geld en de auto kan nog jaren mee.

Tip 8: goedkope private lease

Private Lease biedt de ‘gewone’ Nederlander de kans om een auto te leasen. Je kan voor een bedrag van rond de 250 euro per maand al een nieuwe auto leasen voor een periode van 5 jaar. Een groot voordeel is dat alle eventuele reparatiekosten door het leasebedrijf moeten worden opgehoest, dus je zal niet voor onverwachte kosten komen te staan. Een minpunt is dat je vastzit aan een contract en je de auto gewoon weer moet inleveren na de leaseperiode. Desondanks geeft het een veilig gevoel.

Tip 9: ontloop boetes

Deze tip is een beetje standaard, maar het kan je veel geld besparen. Een boete is onnodig en duur. Je kan een applicatie downloaden die zal aangeven wanneer een flitspaal in de buurt is, zodat je snel vaart kan minderen. De makkelijkste methode om een boete te ontlopen is om jezelf gewoon aan de regels te houden.

Tip 10: autoverzekeringen vergelijken

De auto zelf is al prijzig en de benzinekosten zijn dat ook. Daarnaast zal je ook rekening moeten houden met de kosten van een autoverzekering en die zijn eveneens duur. Als je net begint met autorijden dan zal je al snel 50 tot 60 euro per maand moeten neerleggen. Het is een flinke kostenpost, daarom is het slim om eerst even de autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Er zijn gelukkig diverse sites die je helpen om de goedkoopste en beste autoverzekering af te sluiten.