7 tips voor je eerste rijles

7 tips voor je eerste rijles

Je gaat binnenkort je eerste rijles beleven, een reuze spannend moment. De meeste mensen beginnen dagen voordat de les begint al zenuwachtig te worden en spoken er allerlei gedachtes door je hoofd. Simpelweg omdat je niet weet wat er je te wachten staat. Wij hebben zeven tips voor je op een rijtje gezet om jou eerste rijles goed door te komen.

1. Blijf rustig

Logischerwijs zul je je heel erg zenuwachtig voelen bij de eerste rijles en dat is helemaal prima. Het is misschien een beetje cliché maar rustig blijven is heel belangrijk. De rijinstructeur heeft jarenlang ervaring met autorijden en zal alle in en outs leert van het autorijden. Er kan niets gebeuren. Mocht er iets voordoen grijpt de ervaren instructeur in. Heb plezier en laat het gewoon allemaal op je afkomen.

2. Heb vertrouwen in de rijinstructeur

Als je gaat beginnen aan je eerste rijles is het belangrijk om je rijinstructeur volledig te vertrouwen. De instructeur zal er voor zorgen dat je op je gemak voelt en jouw rijles veilig verloopt. Met je eerste les maak je kennis met het autorijden. Hij of zij kijkt constant met je mee en houdt ook andere weggebruikers in de gaten. De instructeur heeft aan de passagierskant waar hij zit ook een gaspedaal, rem en koppeling. Zo kan er indien nodig worden ingegrepen. Maak je dus geen zorgen.

3. Draag comfortabele kleding

Als je gaat leren autorijden is het aan te raden om comfortabele kleding te dragen. Je voelt je hier vaak een stuk fijner in waardoor je iets meer rust hebt. Het is belangrijk om na te denken over welke schoenen je gaat dragen. Als je kiest voor een schoen met een hele dikke zool voel je de koppeling niet goed waardoor het schakelen nog lastiger wordt. Een goede sportschoen is de beste optie. Slippers en schoenen me teen hoge hak kun je sowieso het beste vermijden.

4. Vraag hulp aan bekenden

Je kunt hulp vragen aan personen die hun rijbewijs al hebben. Misschien je ouders, broer of zus, vrienden of andere kennissen. Vraag naar hun ervaring over hun eerste rijles en neem de auto eens samen met hun door. Waar zit bijvoorbeeld de koppeling? En waar dienen alle knopjes voor? Als je hier al op bent voorbereid hoef je je bij de eerste rijles je hier niet meer druk om te maken en kun je je volledig richten op het autorijden.

5. Vragen, vragen, vragen!

Als je aan je eerste rijles bent begonnen en er is iets niet duidelijk of je snapt het niet helemaal, laat het dan direct weten aan je rijinstructeur. Wees niet bang om vragen te stellen Het is helemaal niet erg als je veel vragen stelt. Daar is de rijinstructeur voor.

6. Zorg dat je uitgerust bent

Belangrijk is dat je goed uitgerust bent als je gaat beginnen met je eerste rijles. Ga op tijd naar bed en nuttig geen alcoholische dranken de avond ervoor. Als je gaat autorijden moet je op diverse dingen tegelijk focussen, daarom is het belangrijk dat je scherp bent. Vermijdt ook producten waar cafeïne in zit, zoals koffie en energiedrankjes.

7. Wees niet bang voor de snelweg

Veel mensen vinden de snelweg het meest enge gedeelte van het autorijden. Je zult merken dat wanneer je op de snelweg gaat rijden dit hartstikke meevalt. Het is zelfs een stuk eenvoudiger dan op de normale weg. Je hoeft minder te schakelen en ook zijn er weinig verkeersborden waar je op hoeft te letten. De grootste uitdaging is natuurlijk het invoegen. Goed kijken is hierbij van belang. De rijinstructeur zal er voor zorgen dat dit vlekkeloos verloopt.